2 października 2015

Jak przygotować/ugotować konopie na ryby w termosie i gotować na duże płocie, płotki

Dziś napiszę wam jak przygotować konopie na 2 sposoby- w termosie i w garnku (gotować). Ważne żeby po przygotowaniu konopi przechowywać je na łowisku/ w drodze na łowisko w tej wodzie z gotowania.
Konopie dodajemy do zanęty lub strzelamy z procy[LINK] nie tylko na duże płotki ale na wszystkie karpiowate ryby. Konopie możemy kupić w sklepie wędkarskim koszt około 1kg/19zł, zaś w sklepie z nasionami/lub na giełdzie to koszt około 1kg/6-8zł. nie będę pisał ile konopi przygotować bo to sprawa indywidualna zależy od: trwania zawodów, częstotliwości strzelania itp.


1.
Moczymy konopie do naczynia wlewamy wody może być ciepła ale nie musi, przez kilka pierwszych godzin konopie(większość) będzie pływać, moczymy przez około 6-8 godzin wystarczy. WAŻNE nie moczymy konopi dłużej niż 24 godzin ponieważ będą pachnieć stęchlizną.
Jak przygotować konopie na ryby w termosie i gotować na duże płocie, płotki

2.
a) Moim ulubionym sposobem na przygotowanie jest przygotowanie w termosie ponieważ nie zostawia zapachu i nie musimy pilnować czy wykipi. Odcedzamy konopie następnie wrzucamy do termosu max. 3/4 ważne żeby zostawić trochę miejsca na napęcznienie konopie. Termos zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 10-12 godzin. Konopie są gotowe wtedy kiedy z nasion wystają białe kiełki. Następnie przelewamy je do pojemnika.
Jeśli jedziemy rano na ryby na przykład w niedziele to w sobotę moczymy konopie w nocy sobota/niedziela konopie jest "gotują" w termosie.
b) Gotowanie konopi w garnku odcedzamy konopie i przesypujemy do garnka następnie dolewamy wody i gotujemy na wolnym ogniu może to potrwać około 1-2 godzin, gotuje konopie wtedy kiedy nie mam czasu lub zapomniałem namoczyć konopie wtedy moczę w nocy i rano gotuje, gotowanie pozostawia specyficzny zapach. Konopie są gotowe wtedy kiedy z nasion wystają białe kiełki. Po przygotowaniu konopi przechowywać je na łowisku/ w drodze na łowisko w tej wodzie z gotowania.
Jak przygotować/ugotować konopie na ryby w termosie i gotować na duże płocie, płotki
Do przygotowania konopi wolę ten termos po lewej.


Teraz napiszę o gotowych konopiach które można kupić w sklepie wędkarskim.
Takie konopie dzielimy na dwie kategorię:
-pakowane próżniowo(po parunastu minutach po otworzeniu opakowania konopie się zamykają i nie widać białych kiełków[tak jak suche]) nie polecam pakowane próżniowo konopie 1kg kosztuje około 18zł
-pakowane w zalewie w słoiku lub w puszce kosztują około 15zł za 400g(z zalewą) polecam

Moje doświadczenia z konopiami: na zawody zawszę przygotowuję konopie około 300ml, ostatnio brałem udział w zawodach(20.09.2015) na zakończenie sezony(kat. OPEN)[normalnie staruje w juniorach] przygotowałem się na płotki, po wrzuceniu kul zanętowych z jokersem zacząłem łowić, szybko złowiłem pierwszą płotkę ale miała około 8cm, zacząłem strzelać konopiami co 1-2 ryby  po paru minutach zagościły u mnie płocie po 20-25cm co wstawienie tyczki ryba. Łowiłem 4 godziny, po zakończeniu zawodów okazało się, że zawodnik(dorosły) po mojej lewej miał 1.8kg, zaś po prawej(dorosły) miał 2.9kg a mój wynik to 5.430kg udało mi się wygrać zawody dzięki tym niepozornym konopiom. Druga historia przydarzyła się na wakacjach nęciłem jedno miejsce codziennie lub co drugi dzień wsypywałem 500ml konopi/kukurydzy/pszenicy łowiłem rano około 2-3 godziny łowiłem po 2-3kg płoci(zdecydowana większość miała po 20-25cm)[warto dodać, że na tym brzegu łowiłem ryby tylko ja i starszy Pan u innych bardzo słabo]. Na rybach spotkałem takiego starszego Pana(łowił leszcze i płocie) łowił On codziennie, sypał mieszanki ziaren(oczywiście gotowanych) zaciekawiło mnie to, że dolewał rumu do konopi, osobiście jeszcze nigdy tego nie testowałem ale na pewno spróbuje.
Jak przygotować/ugotować konopie na ryby w termosie i gotować na duże płocie, płotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.